高鐵攪咗咁多年,終於話喺今個9月23日真式通車啦,上一次在石崗嗰邊同哥哥參與「高鐵列車開放日」睇過高鐵車廂,今次到「香港西九龍站開放日」我同芊芊去最新的西九龍站。

 

 

 

多謝婆婆俾咗兩張飛我同芊芊去拍拖,哈哈~

 


本來「飛沙封中線」單嘢真係睇到人都炆,不過既然拎咗我哋納稅人咁多錢去起嘅高鐵,阻又阻唔到,有得去玩番個晏晝就去睇吓啦!

 


就喺柯士甸站D2出口就可以直通去西九龍站搭高鐵。

 


今日星期日我哋預早半個鐘就到現場,可能有星期六的經驗,所以目測人流安排管制都幾好,基本上每等幾分鐘就可以再向前行一段。

 


呢個高鐵標誌又幾有型,有D似打機Feel(可能預埋做APP icon),又用上橙色做主色調。

 


輕輕鬆鬆上扶手電梯去,一上去轉左穿過天橋就到西九龍站啦!

 


由窗口望過去對面的西九龍站,真係幾宏偉喎!

 


終於到達西九龍站L1層

 


整個西九龍站原來都分咗咁多層,我最期待係...「B1M餐廳」希望唔好剩係得麥噹噹啦。

 

 


好喜歡「高鐵」呢個色同埋字體,以後搭高鐵會唔會簡化講HSR呢?都真係好撓口。

 


人人都問我點解咁多人嘅地方都好似影到包場咁,其實呢張相嘅四邊都有人準備入鏡(就算知道你影緊D呀叔呀嬸都係會照喺你鏡頭前行過),所以都係要靠快、狠、準。

 


站內好多設施都第一次見唔知係乜東東。

 


不過呢個站真係整得好靚,好有空間感!

 

 


去到票務大堂,大家可以選擇多種方式買車飛。

 


仲有多個位置俾巿民了解如何買車飛,同埋介紹一下高鐵多個車站 ...當然唔少得就係要講解埋一地兩檢呢個城巿熱話。(我嚟玩吓啫...暫時唔關注)

 

 

 


多個展板介紹高鐵。

 

 

 

 


仲有架高鐵模型打咭位。

 

 


又扮得幾似喎!

 

 

 

上一層原來有個綠化區,係最佳的西九龍景觀!

 


之後同芊芊仲玩咗幾個簡單攤位遊戲,拎咗幾份小禮品同高鐵紀念品就走lu...(因為越嚟越多大媽!)

 


希望通車當日唔好又甩轆。

 

 

Photo by Sony A7III FE 28mm F/2

 

想跟我去體驗其他活動,快D報名親子團,同埋留意專頁公佈詳情啦!

http://goo.gl/forms/CNZMEPoMIWkouK8o2

 

呀劍評分: 7

 

呀劍評語: 對於個開放日的安排都算幾好,即使咁多人但係都唔會話排得太耐,唔會引起太大的混亂。另外呢個西九龍站真係幾靚幾大,好似個機場咁,仲有個餐廳!唔知幾時會有機會可以真實體驗一次呢?期待...期待...

 

(以上資料更新至文章當日)

 

 

Facebook專頁: 呀劍萬帥 kimfamilytravel

 

Blog網誌 : www.kimfamilytravel.com

 

                 

創作者介紹
創作者 呀劍萬帥 的頭像
呀劍萬帥

呀劍萬帥的部落格

呀劍萬帥 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()