好開心一次過集齊Upixel三款包包產品,又玩得又用得,仲可以設計出一個屬於自己的包包,人哋小朋友生日送俾佢做生日禮物都幾好

 

 

Carousell 旋轉拍賣 這個 APPS 好早已經聽過,不過一直都沒有太大衝動要去安裝試用,因為覺得不大可信。

 

其實自己早幾年前都有同朋友一起寫了一個APPS就係讓人上載東西去交換及買賣,形式跟Carousell 很相似,不過知道唔容易運作,因為跟我之前沒使用這APPS的原因一樣,害怕會有不老實賣家以假貨騙財! 

 

即使不是假貨,也很擔心貨品的質量,又要現場Check貨呢樣嗰樣好麻煩!

 

 

另外我也很怕交收,相約好對方時又害怕他遲到或無到,如果咁麻煩我都係情願自己在街外買算數!

 

以上我提及的問題係咪都係大家曾經擔心過的,令大家跟我一樣都唔會打算裝這個 APPS

 

直至前一陣子任天堂推出了新遊戲機,見到有朋友用 Carousell 買咗番嚟,而且仲平過巿價,亦沒有出現任何不愉快事件,交收得很順利,我就奇怪一問,原來他交易咁多次都冇試過我擔心的問題。

 

結果我都試裝個 APPS 然後用吓....

 

 

 

安裝了 Carousell ,先看看整個交易流程,當然先揀選自己想要的貨品,但係揀咗之後一定要睇埋賣家有冇正評(因為原來每一次交易後買賣雙方都可以互相評價,所以如果係有賣家唔老實一定會有唔少負評)

 

 

一個好容易瀏覽的介面,先睇睇新遊戲機賣幾錢先,直接選擇該項類別「遊戲機」,然後再以 Keyword 搜尋就會快更多

 

搵係搵到,不過見到價錢咁貴都係退而求其次,不如搵個復黑迷你版玩吓! 揀啱之後即刻可以同賣家inbox,可能收到訊息有特別提示關係,賣家都好快就收到,所以絕對唔會有send咗訊息要等幾日先收到賣家訊息的情形

 

 

當然有咩問題都要問清楚啦,仲有可以自己出價,我C9心態梗係會講價啦,正所謂平得一蚊得一蚊。

 

不過好快俾媽咪知道咗,就唔俾我買遊戲機,話會毒到小朋友冇心機溫書,所以就放棄咗...以為唔會有機會再買嘢,點知俾我撳撳吓發現「玩具 & 卡類遊戲」內頁有好多Lego買,一睇睇咗成粒鐘,同埋問咗媽咪攞正牌買啦!

 

最近見小朋友都乖,而且默書又擺100分,於是我就先叫小朋友睇吓有邊款 Lego 鍾意,叫佢哋睇啱就全部按心心(即我的收藏),然後我最後決定買邊盒! 

 


芊芊見到任何嘢都話鍾意,短短幾分鐘就撳咗幾十款Lego!

 


芊芊話要全部買哂! 小朋友既世界真係開心


 

當我再一次同賣家講價,我唔係太知呢件Angry Bird Lego本身巿價賣幾錢,所以我先去網上搵搵,知道幾多錢後先再出價!

 


賣家出價 $350,我就試吓膽粗粗叫價 $280,居然話咁快賣家即刻OK! 我自己都好突然,心諗唔知係咪A貨

 


然後就好快咁約埋交收日期地點。


跟住陸陸續續再買了好多其他款玩具,有D明碼實價壓唔低價,不過有幾盒都可以講到平幾十蚊,真係好開心! (不過一日未交一日都唔知道係真抵定假抵),好快就買咗1.2.3.4......哈哈~

 


在此提一提大家,只要大家開動這功能,讓 APPS 提示你有新訊息,就唔驚會 Missed 咗

 

 

到咗第二朝到哥哥揀禮物,哥哥就生性好多,識得見到有D好貴,成千蚊Lego就唔會揀,所以睇咗咁耐都只係收藏咗2-3樣! (之後覺得自己好唔抵...)

 

 

 

 

呢兩日佢哋都揀好哂心頭好,我就坐低好好咁篩選,揀D適合佢哋玩的Lego,又唔會太貴!

 

最後我買買埋埋差唔多用咗$1000多D,分別同4-5個買家交收

 


等我逐一介紹吓我嘅戰利品,呢兩塊 Lego Classic Board 同埋下面另外兩塊 Lego City Board,都係來自同一個買家,我都係揀中咗件貨品睇番先知係同一個人


Lego Classic Board 賣家開價 $95/塊,結果都講唔到價,不過佢見我再幫襯佢買埋 Lego City Board(開價 $80/塊),就總共平咗 $10 俾我

 


交收時才知道賣家本身在深水埗都有一樓上舖專賣各式各樣的 Lego,我哋傾咗兩句,仲應承下次上佢舖頭慢慢睇(到時老闆話會俾個折我 ^.^)

 


另外呢盒 Angry Birds Lego,上文都有提過,賣家開價 $350,我試吓叫價 $280,居然即刻OK成交! 心諗唔知係咪A貨,點知到交收時,原來賣家係位太太,佢話買咗但呀女冇開過唔玩,所以佢平放番出嚟唔想嘥!嘩咁我真心執到平嘢,超興奮。

 


真係盒盒都係全新,甚至有D仲保存得好好。呢一盒 Lego Classic Creative Supplement,賣家都係唔肯講價,最後 $170 成交。到交收時見到賣家,原來佢盒 Lego 係冒險樂園贏番嚟,我同佢就傾得最耐,因為我都好有興趣知道佢玩咩贏。同佢傾完先知原來去玩冒險樂園有咁多秘技,真係唔單止買到正貨,仲識到個朋友。

 

 

賣呢盒 Lego Frozen Elsa Castle 俾我的賣家,原來佢係 Lego 迷,屋企儲了太多 Lego,所以某部份都要放番出嚟清一清,呢一盒 Lego 我當日一拎上手,全係用保鮮紙包住,自己本以為係二手俾人呃,跟住賣家話因為咁樣可以保護紙盒保持新淨。


 

買咗咁多嘢,都發現我之前擔心的問題,全部都冇出現。而且講價交易過程比我想像中容易順利。所有賣家為了獲得正評都非常準時,甚至有一位擔心自己遲到,每隔幾分鐘就向我報到。有幾位賣家都十分 Nice,仲留低埋聯絡做咗朋友仔!我覺得大家都可以放一萬個心去用。

 

既然試過買嘢,不如手多多又試吓做賣家。其實我仲有一個唔用 Carousell 的原因,就係做賣家放嘢上去賣,好驚好複雜的程序,除咗 Upload 相唔知有幾多個步驟先可以完成。

 

但係其實唔算真係咁煩,首先

1. 上載貨品相片(可一次選多張);

2. 選擇分類;

3. 商品名稱(可選擇性加上敍述);

4. 當然最緊要係價錢;

5. 交收方式

 

就係咁多啦!其實都真係好方便

 

其實如果喜愛Carousell的朋友,唔單止買嘢可以慳錢,仲可以賣走屋企唔需要既嘢賺番錢!

 

 

Post 咗喇!(我好最意 Carousell 的文字方式同我一樣咁口語)

 


就係咁簡單,少少步驟就已經將商品上載見街,不過如果你想多D人見到,就要打廣告啦!


未試過用 Carousell 的朋友,可以下載落手機玩玩,試吓佢!

 

 

 

Carousell旋轉拍賣:https://hk.carousell.com

 

心郁郁想下載就 Click 依度:http://caro.sl/shopwithme_kim

 

喺6月14號前下載,就可以去埋我Facebook參加抽獎㖭!

 

Photo by CANON 5D Mark IV, Len | EF 24-70mm f/2.8L USM

 

想跟我去體驗其他活動,快D報名親子團,同埋留意專頁公佈詳情啦!

 

 

 

呀劍評分: 10


(以上資料更新至文章當日)

 

 

Facebook專頁: 呀劍萬帥 kimfamilytravel

 

Blog網誌 : kimfamilytravel.blogspot.hk

 

文章標籤
創作者介紹
創作者 呀劍萬帥 的頭像
呀劍萬帥

呀劍萬帥的部落格

呀劍萬帥 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()